Året har börjat dystert, med konkurser som når alarmerande nivåer enligt en sammanfattning från kreditupplysningsbolaget UC. Jämfört med föregående år ökade antalet konkurser totalt sett med 45 procent, medan nystartade företag endast ökade med 19 procent.
Konkurserna spänner över alla stora branscher, där den mest drastiska ökningen noterades inom vård och omsorg, med en uppgång på hela 170 procent. Hotell och restaurangsektorn följde med en ökning på 113 procent, medan information och kommunikationsbranschen, enligt UC, visade på betydande konkurssiffror med en ökning på 80 procent.
”Konkurserna fortsätter att bokstavligen skjuta i höjden från redan katastrofalt höga nivåer i Sverige, och vår data visar att alla stora branscher i dagsläget är hårt drabbade”, säger Gabriella Göransson som är vd på UC.
”Riksbankens räntesänkning kan komma att vänta till efter sommaren, vilket bidrar till fortsatt minskad köpkraft hos hushållen”, fortsätter hon.
UC varnar för att omkring 16 000 företag befinner sig i riskzonen för konkurs under det här året.
”Under förra året såg vi det högsta antalet konkurser sedan finanskrisen. Men de konkurser som vi sett fram till idag kan vara toppen på ett isberg, inte minst inom bygg, restaurang och detaljhandeln”, säger Gabriella Göransson som tillägger att många bolag saknar förutsättningar att klara kris på kris.
Skatteverket har också rapporterat att antalet företag som inte kan betala sina anstånd ökar, vilket inkluderar möjligheten att skjuta upp betalningar av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms infört under pandemin.
Enligt Skatteverket har två tredjedelar av företagen inte längre några anstånd, men det finns fortfarande 22 000 företag som har beviljats anstånd på totalt 43 miljarder kronor och dessa ärenden skickas nu vidare till Kronofogden.