november 17, 2023
1 min läsning

Mathem slår sig samman med det norska företaget Oda.

E-handelsföretaget Mathem har länge kämpat med betydande förluster och kapitalförbrukning. Nu går företaget samman med den norska konkurrenten Oda, vilket Breakit redan avslöjade förra veckan.

Båda företagen, Oda och Mathem, har Sveriges framgångsbolag Kinnevik som en av sina stora ägare. Trots entreprenörsvärldens jätte Kinneviks investering på över 3 miljarder i företagen är deras aktuella värdering inte ens hälften av den summan.

Enligt information som Breakit har fått tag på har tanken på en sammanslagning diskuterats under en längre tid. Det finns tydliga synergier, särskilt inom teknikområdet.

En av grundarna till Oda, Karl Munthe-Kaas, kommer att leda den nya företagsgruppen. Mathem och Oda kommer att fungera som separata landsorganisationer, där den svenska delen kommer att ledas av Mathems nuvarande vd Johan Lagercrantz tillsammans med André Knüppel från Oda. Lagercrantz nya titel blir Managing director för Mathem.

”Genom att gå samman får vi en helt annan skala och kan öka effektiviteten ytterligare tack vare Odas världsledande logistikplattform. Detta gör att vi kan erbjuda ännu bättre kundupplevelser, särskilt vad gäller pris och kvalitet”, säger Johan Lagercrantz i ett pressmeddelande.

”Vi på Oda ser fram emot att förena våra krafter med Mathem och fortsätta vår resa mot att bli den mest effektiva nätbaserade matbutiken i Europa”, säger Karl Munthe-Kaas.

Mathem har tidigare kommunicerat att de planerar att bli lönsamma år 2024, trots betydande förluster de senaste åren. Trots detta skjuts nu vinstmålet upp till 2025 enligt Johan Lagercrantz i en intervju med Dagens Industri.

Mathems grundare, Tomas Kull och Karolin Kull, startade företaget för nästan 18 år sedan men lämnade bolaget 2019. Förutom Kinnevik ägs Mathem idag av Axfood, som blev den näst största ägaren efter att Mat.se blev en del av Mathem genom en uppköpstransaktion.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Gå tillUpp