januari 12, 2024
1 min läsning

Norska 1X säkrar miljardbelopp

Det råder ingen tvekan om att artificiell intelligens (AI) är en hög prioritet inom näringslivet.

Nu meddelas i ett pressmeddelande att AI- och robotföretaget 1X har tagit in 100 miljoner dollar. Pengarna kommer bland annat från EQT Ventures och “andra anmärkningsvärda globala investerare.”

Den norska riskkapitalinvesteraren Sandwater, som tidigare nämnts av Breakit idag, är en av de tidigare ägarna som nu tillför ytterligare kapitalstöd. Även Samsung Next samt befintliga investerare som Skagerak Capital och Nistadgruppen deltog i den senaste finansieringsrundan. Tidigare har OpenAI och Tiger Global också stöttat bolaget i en tidigare finansieringsomgång.

I ett nyligen utfärdat pressmeddelande uttrycker Bernt Øivind Børnich, VD på 1X, sin glädje över att dessa framstående investerare stödjer 1X:s uppdrag att säkert distribuera androider.

Även Ted Persson, partner på EQT Ventures, kommenterar: 

”Från Leonardo da Vinci, till dagens sci-fi, har människor drömt om humanoida robotar i mer än 500 år. Det är ett privilegium att bevittna den möjliggörande teknologin som bildas framför våra ögon, i realtid. Effekten av att androider ansluter sig till vår mänskliga arbetsstyrka, på våra villkor, kommer att vara transformerande.”

1X grundades år 2014 och har sitt huvudkontor i Norge, med över 80 anställda globalt. Företaget fokuserar på att producera androider, det vill säga människoliknande robotar, med syftet att gynna samhället och möta den globala arbetskraftsefterfrågan.

Bild: 1x.tech

Gå tillUpp