januari 16, 2024
1 min läsning

Northvolt – säkrar nytt lån på 50 miljarder

Northvolt har säkrat ett nytt lån från EU och stora banker som JP Morgan, samtidigt som de har refinansierat ett äldre lån, vilket innebär att batteriföretaget nu har en total finansiering på 5 miljarder dollar, motsvarande 52 miljarder kronor. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Detta utgör det största gröna lånet som någonsin beviljats till ett clean tech-företag enligt Northvolt. Kapitalet kommer användas för att bland annat expandera Northvolt Ett i Skellefteå.

“Den här finansieringen är en milstolpe för europeisk energiomställning”, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

För bara en vecka sedan rapporterades det att Northvolt blev det första företaget att få sitt statsstöd godkänt enligt en ny EU-förordning och därmed tilldelades 10 miljarder kronor för att etablera en fabrik i Tyskland.

Enligt Affärsvärlden har Northvolt nu säkrat finansiering på 75 miljarder kronor endast sedan slutet av december. Källor uppger att flera svenska storbanker, inklusive Swedbank och SEB, finns bland långivarna i det senaste finansieringspaketet.

Gå tillUpp