februari 19, 2024
1 min läsning

Stora brister vid bygget av Oceana

Enligt en rapport som Göteborgs-Posten rapporterade om i juni förra året visade en inspektion av byggarbetsplatsen vid äventyrsbadet Oceana på betydande brister. Detta inkluderade upptäckter av flera lagbrott och försummelse gällande registreringen av personal på arbetsplatsen.

Rapporten indikerar att entreprenörsföretaget NCC, som hade ansvaret för att bygga Oceana, samarbetade med 58 olika underleverantörer. Av dessa var tre företag internationella, men ingen av de utländska företagen var registrerade hos Arbetsmiljöverket för arbetet på badhuset, vilket strider mot lagstiftningen. Ett av de internationella företagen hade även obetalda skulder som hade överlämnats till Kronofogden.

Enligt lag måste all personal på byggarbetsplatser vara registrerade i en personalliggare som ska uppdateras dagligen. De flesta byggföretag använder sig av ett elektroniskt identifieringssystem, ID06, där personalen loggar in med ett kort för att registrera sin närvaro på arbetsplatsen. Rapporten visar att två personer saknade ett sådant kort.

Totalt kontrollerades 168 personer. Av dessa hade 25 personer inte loggat in enligt kraven och 22 personer saknade dessutom nödvändig legitimation. Fyra personer kunde inte visa upp arbetstillstånd.

Kontrollen utfördes av företaget Moxy ID på uppdrag av Inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborg stad enligt en överenskommelse med Liseberg.

Orsaken till den brand som förstörde Oceana på måndagen är för närvarande okänd.

Bild: Liseberg press

Gå tillUpp