november 24, 2023
1 min läsning

E-handlaren erbjöd ”falska skottsäkra västar” inom sin gangsterkollektion – nu tas de bort från sortimentet

Bild: www.zalando.se

Under den tuffa ekonomiska reaperioden inför julen gör e-handelsföretagen allt för att sticka ut i bruset. Ett av företagen som nu uppmärksammas för sina produkter under Black Week är e-handelsjätten Sveriges framgångsbolag Zalando, som tidigare ägdes av Kinnevik.

Anledningen till uppmärksamheten är att företaget verkar ha missat signalerna från Sverige och den våldsvåg som har påverkat landet. Ekots inrikespolitiska kommentator, Helena Gissén, har noterat att Zalando säljer vad hon anser ser ut som en fejkad skottsäker väst inom en kollektion kallad ”Glorious gangster”, enligt Expressen.

Gissén kommenterar en skärmdump av den väst som romantiserar gangsterlivet och påpekar: ”Finns även i XS. Det står dock inget om att man nog dör om man blir skjuten i den. Borde det inte framgå?” och taggar Zalando i sitt inlägg.

Det är inte första gången ett modeföretag inom Entreprenörsvärlden anklagas för att inspireras av gängkriminalitet. Tidigare har svenska modehuset Acne dragit tillbaka en ring som liknade en som den efterlysta Rawa ”kurdiska räven” Majid brukade bära.

Kriminologen Maria Dufva uttalar till Expressen att Zalando bör ta ansvar och sluta sälja västen. Hon menar att i dagens läge behöver vi alla ta ansvar för att hantera den situation vi befinner oss i och att det inte är lämpligt att glorifiera gangsterlivet.

Under torsdagskvällen meddelar Zalando att västen kommer att tas bort från sortimentet. Bolagets talesperson Anne Vibe uttrycker ånger för att produkten inkluderades och ber om ursäkt för eventuell oro eller förolämpning den kan ha orsakat.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Gå tillUpp

Don't Miss